Systemisch werken

We leven in groepen, zoals je familie, vriendengroep, een vereniging of op je werk. Zo’n groep is een systeem waarin we ons tot elkaar verhouden en bewegen ten opzichte van elkaar. Een belangrijk systeem is het gezin waarin je bent opgegroeid, je gezin van herkomst. Als kind voel je vaak feilloos aan wat er nodig is en wat je moet doen om bij het systeem te horen. Veel van je onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen heb je daar gevormd. Deze patronen kan je in je huidige leven weer tegen komen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld in je relatie, vriendengroep of je werk.

Systemisch werken kijkt naar de zichtbare en onzichtbare dynamieken en verwijst naar de invloed van het grotere geheel op het individu. Systemisch werken maakt daarbij gebruik van een aantal wetten. Te weten:

  • Iedereen heeft het recht erbij te horen
  • Er is ordening, ieder heeft zijn eigen plek
  • Er is balans van geven en nemen

Als binnen een systeem aan deze wetten voldaan wordt, is er rust en balans. Wanneer deze wetmatigheden verstoord raken, dan is dat van invloed op het systeem en de individuele leden van het systeem, vaak tot in volgende generaties.

open avonden familie opstellingen

Bij Phoenix haalde ik mijn certificaat Systemisch Werken. Binnen coaching gebruik ik systemisch werken door samen met jou te kijken welke overtuigingen, gedrag en patronen jij geleerd hebt in je systeem van herkomst. En op welke manier kom je dat nu in je dagelijks leven tegen? Je leert jezelf beter kennen en begrijpen. Om van daaruit te bepalen wat je wilt behouden en wat je anders wilt.